Scurt ghid pentru pescari: caracteristicile unui vobler

Pescuit la vobler

Prietenii ma intreaba de mai mult timp cum pot avea atata rabdare cand merg la pescuit. Pentru ei, pare de neconceput sa stai pe malul baltii cu varga in mana si sa ai rabdare sa muste pestele, iar banii pe care ii investesc lunar in nade, momeli si naluci ii catalogheaza drept o risipa inutila.

Zilele trecute imi pregateam sculele pentru o noua partida de pescuit, iar unul dintre copii m-a vazut atunci cand asezam voblerele in trusa. Fascinat de culorile acestora, m-a intrebat ce sunt acele jucarii, iar acea discutie a fost punctul de pornire al randurilor de mai jos.

Pentru cei ce sunt incepatori intr-ale pescuitului, voblerul este o naluca folosita intensiv in cazul pescuitului la spinning. Pe scurt, voblerele sunt niste pestisori artificiali ce au forme si culori diverse si pot fi confectionate din lemn sau din plastic.

Desi nu pare decat un simplu pestisor de plastic de care sunt agatate doua sau mai multe carlige, constructia unui vobler este destul de complexa, deoarece toate elementele din care este compus sunt foarte importante pentru un pescuit bogat.

Culoarea, forma si marimea carligelor, dimensiunile, lungimea si orientarea bavetei, toate ne pot face partida de pescuit un deliciu, sau o pot transforma intr-o experienta nereusita, pe care dorim sa o uitam cat mai repede.

Voblerul este folosit pentru pescuitul la spiningScurt ghid de inceput

Pentru a mari atractivitatea voblerului, cele mai bune produse contin cateva bile in interior, ce prin sunetul emis vor atrage mai repede pestele.

Voblerele pot fi de trei feluri:

Suspending

Sunt folosite pentru a se pescui pe toata lungimea coloanei de apa, deoarece densitatea acestuia este egala cu cea a apei. In cazul stoparilor, acestea vor ramane suspendate la adancimea ideala pentru pescuit, fara oscilatii care sa duca la ridicarea sau scufundarea nalucii.

Plutitor (floating)

Acesta are densitatea mai mica decat cea a apei, drept urmare va pluti, iar evolutia voblerului se va face in primii 80 de centimetri ai stratului de apa, datorita bavetei. Este folosit de un numar mare de pescari in special pe durata sezonului rece, utilizand stopuri dese, prin care incearca sa imite un peste ranit ce incearca sa scape de rapitori.

Este folosit in special la pescuitul la stiuca si la salau.

Scufundator (sinking)

Acestea au o densitate mai mare decat cea a apei si sunt utilizate in cazul in care dorim sa pescuim la adancimi mari, folosind stopari dese ce coboara pe substrat. Acestea sunt deosebit de eficiente mai ales in momentul recuperarii, deoarece se deplaseaza orizontal la adancimea la care se incepe mulinatul.

Voblerul scufundator are rezultate deosebite in cazul in care pescuim salau sau somn.

Elementele constructive ale voblerului

Un vobler are mai multe parti componente, ce trebuie sa fie realizate din materiale foarte bune, pentru a rezista coroziunii apei si unui pescuit intensiv.

Acesta este alcatuit din:

Tija pe care sunt fixate carligele

Este construita din otel inoxidabil si traverseaza tot corpul pestisorului, de la cap la coada. Este folosita pentru ochetii de prindere ai carligelor si pentru cei ce sunt utilizati la atasarea liniei.

Semnalele tinta

Acestea sunt elementele de desen ce imita culorile unui peste adevarat si vor determina rapitorii sa atace prada. Foarte important este ochiul, pe care este necesar sa se distinga foarte clar irisul, iar acest lucru poate fi realizat cu o linie neagra pe conturul acestuia, pentru a scoate in evidenta ansamblul.

Branhiile sunt un alt element important. Acestea vor trebui sa aiba o culoare aprinsa (de obicei rosie), pentru a fi observate cu usurinta de la departare.

Ochetul de atasare la linie poate fi amplasat pe baveta sau in fata voblerului. Acesta este un inel ce ii ofera voblerului o evolutie corecta.

Carligul ventral si cel terminal

Carligul ventral este un carlig de tip ancora, situat in apropierea capului voblerului si nu trebuie sa depaseasca latimea voblerului pentru a nu se agata de vegetatie.

Carligul terminal este de fapt o ancora de pescuit si este folosit pentru a intepa si fixa rapitorul in cazul unui atac din spate.

VoblerCele mai multe dintre voblere sunt dotate cu doua carlige, dar exista si modele prevazute cu o singura ancora, cu trei sau mai multe ancore sau cu unul sau mai multe carlige simple sau duble.

Baveta este dintr-un plastic foarte tare, pentru a nu se deteriora atunci cand se loveste de vegetatie. Aceasta este una dintre cele mai importante parti ale voblerului, deoarece este reponsabila de evolutia in apa.

Cu cat baveta este mai mare, cu atat voblerul va plonja mai mult in apa.

Cele mai utilizate modele de voblere

In cazul in care baveta este situata sub burta pestelui voblerul este intitulat generic vobler minnow, asa cum voblerul de tip crankbait este cel ce are baveta situata in prelungirea capului.

Cranckbait-urile sunt utilizate atunci cand ne dorim sa pescuit in ape adanci si sa avem o bataie mai puternica, iar minnow-urile sunt folosite pentru pescuitul la suprafata unde avem nevoie de o bataie marunta.

Voblerele Jerkbait nu au in general baveta, dar ajung la adancimi mari datorita propriei greutati a corpului. Acesta este utilizat in cazul pescuitului cu lanseta, atunci cand alternam stopurile si viteza de recuperare.

Rattling sunt folosite des in cazul pescuitului la salau sau al somnului. Acestea sunt voblerele ce folosesc bile situate in interior, care prin sunetul scos atrag mai mult pestii. Pot fi recunoscute destul de usor datorita sistemului de prindere posterior.

Voblerele sunt diferite si prin forma corpului si se impart in voblere fat sau flat. Voblerele fat cranckbaits se folosesc in ape tulburi si au o forma mai „grasa”, mai rotofeie si au o evolutie puternica ce emite un set de vibratii care atrage pestele, chiar si in cazul in care vizibilitatea este scazuta.

Voblerele flat cranckbaits au corpul mult mai plat si evolueaza mult mai discret, avand miscari mai stranse, fiind utilizate mai mult in cazul pescuitului in ape limpezi.

Voblerele sunt diferite si in functie de adancimea apei in care pescuim, deoarece in functie de adancimea apei speciile de peste sunt diferite.

Voblerele Shallow Runners sunt utilizate atunci cand pescuim la o adancime foarte mica, iar cele Deep Runners sunt folosite in cazul in care se pescuieste la adancimi mari.

Exista o serie de producatori care au mers mai departe si au segmentat si mai mult adancimea de pescuit, inventand voblerele Surface Lures (merg in pelicula) si Medium Runners (ce merg intre ape).

Voblerele shallow au marele avantaj ca nu se agata foarte usor de vegetatie si au o durata de viata foarte lunga. Sunt in general utilizate pentru a pescui stiuca, avat sau clean, iar faptul ca acestea se afla in stufaris nu ne va incurca deloc.

Acestea se pot folosi chiar si pe o recuperarea desfasurata cu o viteza foarte mare.

Voblerele Medium Runners sunt folosite cu succes in cazul in care se pescuiesc pesti rapitori (biban, avat, stiuca, pastrav de lac, etc). Faptul ca sunt foarte rezistente le face utile atunci cand adoptam tehnica de a le lovi de obstacole, iar zgomotul emis si miscarile dezordonate atrag mai mult pestii.

Voblerele Deep Runners ajung cu usurinta pana la adancimi de peste 10 metri si dau cele mai bune rezultate in cazul salaului din lacuri. Recuperarea este lenta, in special pe substrat, fapt ce ofera pestelui suficient timp sa atace naluca.

Voblerele Jointed sunt cele articulate. Acestea sunt formate din cel putin doua segmente (uneori numarul acestora poate ajunge pana la patru) si au o miscare foarte buna datorita corpului articulat, fiind recomandate in special in cazul pescuitului de primavara la stiuca.

Voblerele Topwater sunt cele folosite in cazul pescuitului la suprafata apei. Cele mai cunoscute sunt popperele, ce sunt recuperate cu ajutorul unor smucituri realizate din varful lansetei, fiind utilizate in special in cazul in care pescuim avat sau stiuca.

Mai putin cunoscute din aceasta categorie sunt voblerele de tip „walking the dog”, ce simuleaza miscarile unui caine tinut in lesa. In marea majoritate a cazurilor acestea sunt lipsite de baveta, iar evolutia acestora este complet neasteptata, deoarece naluca poate evolua la fel de bine la suprafata apei sau in pelicula superficiala din interiorul apei.

Diferentele intre voblere sunt destul de clare, datorita materialelor din care sunt facute, a modului in care evolueaza sau a culorii.

Spre exemplu, un jerkbait sau un cranckbait pot fi facute din acelasi material (plastic sau lemn de balsa) dar pot avea (sau nu) baveta. Diferenta intre aceste doua voblere este putin atipica si consta in actiunea lor.

Vobler crankUn crank are o evolutie excelenta si da rezultate bune pe recuperare constanta, iar faptul ca poate fi folosit si in cazul pescuitului la trolling ii confera o versatilitate deosebita.

Voblerele Jerkbait insa au eficienta maxima atunci cand sunt utilizate la pescuitul cu lanseta, atunci cand pescarul simuleaza miscarile unui peste bolnav, prin smucituri dese si repetate din varful lansetei.

Ghid al culorilor si al materialelor din care sunt realizate voblerele

Culorile au un rol distinct in natura. Cu cat acestea sunt mai vii, pot fi mai bine observate, iar animalele lente si vulnerabile vor avea o culoare cat mai asemanatoare cu cea a mediului, pentru a isi pierde astfel urma.

In cazul voblerelor, culorile vor fi vii, pentru a fi usor de observat de la distanta si a atrage pestele, dar este necesar ca acestea sa fie personalizate pentru anumite conditii meteo.

Astfel, voblerele argintii, albastre, albe, sau avand orice culoare rezultata din combinatia acestora dau cele mai bune rezultate atunci cand sunt utilizate in ape limpezi, iar vremea este calda, cu un soare stralucitor.

Atunci cand pestii sunt activi si agresivi este bine ca voblerele sa fie vopsite in culori aprinse, puternice si stralucitoare, iar atunci cand pescuim pesti ce ataca mai slab, voblerele vor trebui vopsite in  culori cat mai apropiate de cele naturale.

Pescarii incepatori nu trebuie sa cada in capcana si sa creada ca voblerele „vor pescui singure”, deoarece acestea nu vor reusi sa inlocuiasca alte tipuri de momeli sau naluci. Exista cazuri in care plasticele sau oscilantele au dat rezultate mai bune ca voblerele, iar o serie de pescari au renuntat pentru totdeauna sa foloseasca voblerele.

Cel mai bine ar fi sa personalizam nalucile in functie de speciile de peste pe care dorim sa le prindem si sa incercam sa folosim voblerele doar pentru anumite specii de pesti.

Un pescar cu experienta va fi intotdeauna in masura sa aleaga naluca cu cele mai bune rezultate in functie de tehnica de pescuit utilizata si de pestii pe care doreste sa ii prinda.

Tinand cont de experienta mea destul de lunga in pescuit, un singur lucru va pot spune cu certitudine: pescuitul la vobler da cu siguranta cele mai bune rezultate. Sunt numeroase situatiile in care nu am reusit sa prind nimic, iar atunci cand am inlocuit naluca cu un vobler, am avut cel putin cateva atacuri intr-o perioada scurta de timp.

Voblerele nu sunt cu siguranta destinate pescarilor ce au un buget restrans, deoarece sunt scumpe, iar numarul acestora trebuie sa fie foarte mare, pentru a avea la dispozitie o gama large de forme, culori si actiuni.

Nu trebuie sa ve speriati daca unele voblere nu evolueaza la inceput foarte bine, chiar daca acestea sunt noi. Acestea pot sa nu fie foarte bine calibrate din fabrica, sau se pot deregla in timpul transportului, dar acest lucru se poate rezolva foarte repede chiar pe malul baltii.

Daca voblerul nu vine drept spre mal sau nu bate bine, este suficient sa indreptam inelul de prindere in directia opusa celei de deplasare. Nu trebuie insa sa exageram cu acest reglaj. Ar fi mai bine sa facem acest reglaj progresiv, putin cate putin, iar dupa fiecare reglaj sa lansam naluca in apa pentru a vedea comportamentul.

Ca in orice alt domeniu, este indicat sa achizitionam voblere produse de marci de renume. Chiar daca investitia initiala poate fi mai mare, aceasta va fi recuperata in timp, datorita fiabilitatii produsului si a performantelor acestora.

In plus, satisfactia unei prazi bogate ne va face sa uitam de pretul platit si ne va da sentimentul unui lucru bine facut.

Marci ca Salmo Slider, Rapala Shad Rap, sau Dorado Drunk sunt adevarate repere pentru iubitorii de pescuit.